Ny indsats sætter turbo på idrætstilbud og fællesskaber omkring tre nye skoler i København

Der kommer til at være omkring 90.000 borgere i de tre byområder projektet dækker. Indsatsen vil forsøge at give især børnene et forspring på at blive en del af gode aktive fællesskaber. (Foto: Helle Kjærsgaard)
dato

Med støtte fra Nordea-fonden går DGI, Københavns Kommune og en række foreninger og skoler nu sammen om at styrke de lokale fællesskaber og mulighederne for at dyrke idræt i tre bydele i København. Projektet skal vise vejen for stærke civilsamfund i fremtidens byudvikling i Danmark.

Der er nye fællesskaber og fritidstilbud på vej til københavnerne. Med 7,2 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden over de næste tre år er DGI, Københavns Kommune og en række samarbejdspartnere klar til at søsætte projektet ”Aktive fællesskaber i nye bydele”, der skal styrke idrætsfællesskaberne omkring tre nye skoler, der snart åbner i København. Det gælder Sluseholmen Skole og Fritid i Sydhavn, Arena Skole og Fritid i Ørestad og Skolen ved Dybbølsbro på Vesterbro.

”Med åbningen af skolerne i København er der en unik mulighed for at sætte turbo på udviklingen af aktive og lokalt forankrede fritidstilbud i de tre bydele. Vi ved, at levende civilsamfund spiller en afgørende rolle for frivilligt engagement og børn og unges trivsel, og vi vil gøre de tre nye skoler til omdrejningspunkt for aktive lokalsamfund og et fritidsliv, hvor børn, unge og voksne involverer og engagerer sig,” siger landsformand for DGI, Charlotte Bach Thomassen. 

Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, Mia Nyegaard (RV), er også glad for, at der kan blive skabt nye muligheder for det københavnske foreningsliv: ”Det er vigtigt at tænke kultur- og fritidsfaciliteter ind allerede fra start, når vi byudvikler. Særligt ved skoler skal vi styrke mulighederne for bevægelse og aktivitet, så vi får skoler, der også kan bruges af det lokale foreningsliv, når skolerne ikke bruger områderne. Det er med til at forankre et lokalt og engagerende fællesskab, som er så vigtig for vores trivsel – både for børn og forældre.”

Børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jakob Næsager (C), ser frem til, at de nye skoler bliver omdrejningspunkt for lokalsamfundet og det gode og aktive børneliv: ”Det er tre skoler i verdensklasse, som slår dørene op for de københavnske børn og det københavnske foreningsliv. Det glæder mig meget, at der med dette nye samarbejdsprojekt vil blive sat fokus på hurtigt at få skabt nogle attraktive og varierede idrætstilbud, der styrker trivsel og udvikling blandt byens børn. Det er det, der skal til for at indfri min ambition om, at København kan blive danmarksmester i børneliv.”

Hovedparten af støtten fra Nordea-fonden går til lokale idrætsforeninger, som skal udvikle og drive aktiviteter for bydelenes børn og unge, og herudover bruges støtten til at udvikle det frivillige engagement i de tre bydele, så børn, unge og voksne kan involvere sig og tage ansvar for de lokale fællesskaber.

”Det er vigtigt, at vi giver vores børn og unge nogle gode fritidstilbud, så motion og idræt bliver en integreret del af deres hverdag – også uden for skoletiden. Vi håber, at vores støtte til de lokale foreninger omkring de tre nye skoler kan være med til at skabe et endnu større lokalt engagement, så flere københavnere – børn, unge og voksne – får mulighed for at dyrke motion i fritiden. Aktive fællesskaber er en god forudsætning for at skabe flere gode liv – derfor er vi hos Nordea-fonden meget stolte over at bakke op om indsatsen”, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

Det overordnede mål med projektet er, at alle børn og unge i de nye byområder i København skal have adgang til og lige muligheder for at deltage i et lokalt idrætsfællesskab. Projektet skal skabe fundamentet for et stærkt idrætsliv og et levende lokalsamfund omkring de nye skoler og anvise en model for, hvordan opbygning af civilsamfund kan tænkes ind i fremtidige byudviklingsprocesser. 

Fakta:
Opstart for projektet er 1. maj 2024.

Målsætninger, når projektet er gennemført (blandt flere):

- På ugentlig basis vil 2.700 børn og unge være en del af et organiseret idræts- og fritidstilbud på de tre skoler.

- Der er rekrutteret og uddannet 300 nye frivillige i idrætsforeninger i nærområdet til skolerne.

- Mere end 5.000 børn og unge vil i løbet af projektperioden blive introduceret til lokal foreningsidræt i de tre bydele.

Kilde: DGI
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.